KAZAKİSTAN’IN SİYASİYAPILANMA SÜRECİ İLE İLGİLİ BELGELERİN TANITILMASI - Orhan Doğan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2004)
Bu çalışmada,MaterialıPo İstorii Politiçeskogo Stroya Kazahstana, Tom 1 =Kazakistan’ın Siyasi Yapılanma Tarihi İle İlgili Belgeler Cilt I isimli eser tanıtılmış, müteakiben, eserdeki belgelerin özellikleri ve muhtevalarıhakkında bilgi verilmiş, daha sonra ise derlemeyi oluşturan 137 belgenin özet başlıklarısunulmuştur. Bu derleme, XVIII. Yüzyılın 30’lu yıllarından başlayıp XX. Yüzyılın ilk on yılınıda içine alan belgelerden oluşmaktadır. Belgeler, Kazak Hanlıklarının Rusya’nın himayesine girmesi ve Kazakistan’ın siyasi yapılanmasına ışık tutmaktadır. Aynızamanda o dönemdeki Kazakistan’ın Devlet ve Hukuk Tarihinin incelenmesinde büyük önem taşımaktadır. Derlemeye alınan belgelerin, Kazakistan S.S.C. Merkezi Devlet Tarih Arşivleri, Özbekistan S.S.C. Arşivleri ve Moskova Arşivlerinden seçildiği görülmektedir. Eserdeki belgeler özelliklerine göre şöyle sınıflandırılmıştır: 1 Resmi kişilerin raporları 2 Çarlık Yönetiminin resmi tutanakları 3 Kazakistan’da bulunmuşolan kişilerin raporları; 4 Kazak Feodallarıtarafından Çar memurlarına gönderilen belgeler