РАНЖУВАННЯ ҐРУНТІВ ЗА НЕБЕЗПЕКОЮ ВТРАТИ НЕСНОЇ ЗДАТНОСТІ ТРУБОПРОВОДАМИ НА ПІЗНІЙ СТАДІЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - L.Ya. Poberezhny; A.I. Stanetsky (Науковий вісник НЛТУ України, 2016)
Процеси постачання природного газу супроводжуються значними його втратами. У зв'язку з цим комплексна проблема мінімізації втрат і підвищення ефективності використання енергоносіїв є вельми актуальною і її вирішення дасть змогу зекономити значні кошти, які можна буде спрямувати на забезпечення безперебійності і надійності постачання газу споживачу, підтримку належного функціонування газотранспортної системи загалом. Вибрано характеристичні критерії та запропоновано методику ранжування ґрунтів за рівнем небезпеки втрати несної здатності тривалоексплуатованими магістральними трубопроводами. Визначено найнебезпечніші середовища за кожною із характеристичних ознак та за їх сумою: МС2 – серед хлоридних та МС 5 і МС 6 – серед хлоридно-сульфатних. Надалі потрібно збільшувати базу експериментальних даних із метою створення комплексної системи корозійного моніторингу магістральних трубопроводів.