ОПТИМІЗАЦІЯ МОНЕТАРНОГО РЕЖИМУ В ІНТЕРЕСАХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ДОБРОБУТУ - Юлія Шаповал (Економіка та суспільство, 2024)
Розширення мандату центральних банків виправдане потребою інтеграції соціально-економічних індикаторів, адже ефективність заздалегідь визначеної монетарної політики залежить від врахування широкого спектра макроекономічних факторів, зокрема підтримки зайнятості та фінансової стабільності. Розкрито особливості балансування монетарної політики між безробіттям, нерівністю доходів та стабілізацією інфляції, з акцентуванням на ризику втрати довіри. Визначено ключові відмінності між монетарними режимами: інфляційне таргетування, таргетування рівня цін, таргетування номінального доходу, таргетування номінального ВВП, таргетування темпів зростання ВВП. Узагальнено переваги та ризики таргетування рівня номінального ВВП. Запропоновано використання кінцевих споживчих витрат домогосподарств як проксі-індикатора номінального ВВП для поглиблення аналізу соціально-економічної орієнтованості монетарної політики в Україні.