شخصیت زن در سبک فکری نظامی بر اساس دیدگاه سیمون دوبووار (مطالعه موردی: خمسه نظامی طهماسبی) - رقیه حبیبی; حسین منصوریان; رضا فرصتی جویباری (هنر اسلامی, 2021)
زن به عنوان یکی از اعضای جامعه بشری که نقش مهمی در بقای جوامع داشته است، در آثار ادبی و هنری مختلفی موضوع بحث و بررسی بوده است. یکی از شاعرانی که به این مضمون پرداخته است، نظامی گنجوی است. این اثر بعدها توسط هنرمندان دوره صفوی مصور گردید. بررسی و بازشناسی شخصیت زن در این اثر ادبی و هنری میتواند روشنگر نقش و جایگاه زن در این مقطع تاریخی باشد. روش تحقیق به‌صورت کتابخانهای و نوع آن، تحلیلی-توصیفی است. نتایج پژوهش نشان میدهد که در مقایسه با معاصران و مقتضیات زمان، زن در سبک فکری نظامی جایگاهی نسبتاً متعالی و قابل احترام داشته است. این مسئله در برخی زمینهها با دیدگاه سیمون دوبووار قابل مقایسه و در برخی زمینهها نیز کاملا ً با دیدگاه دوبووار متفاوت است؛ نظامی و دوبووار از این نظر که برای زن شخصیتی مستقل و آزاد قائل هستند، دارای اشتراک فکری هستند اما در برخی زمینهها ازجمله بحث تأکید بر جنسیت و بُعد جسمانی و همچنین بُعد معنوی شخصیت زن، تفاوتهای معناداری میان سبک فکری نظامی و دیدگاه سیمون دوبووار وجود دارد. دوبووار در همۀ زمینهها برای زن آزادی مطلق قائل است و در عین حال، نیازهای زن را به بُعد جنسی و جسمی محدود میکند اما در سبک فکری ‌نظامی، زن دارای ارج و مقامی والاست که می‌تواند شخصیتی رشدیافته داشته باشد و به والاترین مراتب اجتماعی و عرفانی ارتقا یابد؛ بنابراین در مجموع، نظامی در اثر بهرهمندی از آموزههای اسلام و عرفان اسلامی، برای زن جایگاهی متعالیتر از دوبووار قائل است و تقریباً تمامی جنبههای شخصیتی زن را مورد توجه قرار داده است؛ اما سیمون دوبووار در اثر تأکید بر حضور صرف زن در جامعه و توجه به بُعد جسمی و جنسی او، صرفاً نیازهای مادّی و دنیوی او را در نظر گرفته است.اهداف پژوهشواکاوی شخصیت زن در اندیشه نظامی و سیمون دوبووار.بررسی شخصیت زن در خمسه نظامی طهماسبی.سؤالات پژوهش مهمترین مشخصههای زن در دیدگاه نظامی و سیمیون دوبووار چیست؟     2‌. مهمترین مشخصههای زن در خمسه نظامی چیست؟