AYDIN KARACASU’DA BİR UŞŞÂKÎ ŞEYHİ: ŞÂİR YEMEZ-ZÂDE SÜLEYMAN RÜŞDÎ VE BİLİNMEYEN ESERLERİ - Necdet Şengün (İslami İlimler Dergisi, 2019)
Merkezden oldukça uzak bir bölgede, Aydın iliKaracasu ilçesinde yetişen önemli mutasavvıf şâirlerden biri de Yemez-zâdenâmıyla tanınan şâir Süleyman Rüşdî’dir. Süleyman Rüşdî, sadece merkezdeyetişenleri esas alarak oluşturulacak edebiyat tarihlerine neden itibaretmememiz gerektiğini açıklarcasına, dikkatlerden kaçmış, kuvvetli şâirlikyeteneğine sâhip bir mutasavvıftır. Aristokrat bir aileye mensup olmasınarağmen, ezilenlerin yanında yer alışı, bu sebeple önce şakî olup daha sonra velîliğeintisâbı,aslında onun ruhundaki rikkat ve zerâfete bir işaret mesabesindedir. Birmüellif veya şâiri, kendi söyleyip yazdıkları üzerinden takip etmek daha doğruneticelere ulaşmamızı sağlar. Bu bağlamda öncelikle ele aldığımız müellif veyaşâirin bütün eserlerini önümüze koymamız gerekir. Bu yapılmadan ikinci, üçüncüel kaynaklar üzerinden meseleyi takip etmek, çoğu zaman hakîkatten uzaklaşmayıberaberinde getirir. Biz de bu minvalde Yemez-zâde Süleyman Rüşdî’nin dahaönceki çalışmalarda tanıtılmayan hatta hiç bahsedilmeyen eserlerini bu makaledeortaya koymayı hedeflemekteyiz.