Qui pot reformar el Senat canadenc? - Sébastien Grammond (Revista Catalana de Dret Públic, 2014)
El Tribunal Suprem del Canadà ha dictat recentment un dictamen consultiu sobre quin procediment de reforma constitucional és aplicable a la reforma del Senat canadenc. Aquest article ofereix una perspectiva històrica que explica el desenvolupament de les normes que regeixen les esmenes constitucionals respecte del Senat i els orígens de la controvèrsia, la qual ha estat sotmesa al Tribunal. Per resoldre aquesta qüestió, el Tribunal Suprem ha hagut d’explicar, per primera vegada des de l'adopció de la constitució de 1982, la seva interpretació de la fórmula d’esmena constitucional. Basant-se en el concepte d'«arquitectura constitucional» i, implícitament, en una visió de la federació canadenca com a pacte, el Tribunal ha prohibit al govern federal d’actuar de manera unilateral. La reforma del Senat, en cas que s’hagi de dur a terme, implicarà, doncs, que hi hagi d’haver una entesa entre el govern federal i les províncies.