Zagrożenia bezpieczeństwa informacji oraz rozwiązania IT w zakresie wsparcia produkcji i logistyki w przedsiębiorstwie - Krzysztof BIELAWSKI; Mirosław CHMIELIŃSKI; Michał PABICH (Problemy Mechatroniki, 2017)
W artykule zaprezentowano zagrożenia bezpieczeństwa informacji w przykładowym przedsiębiorstwie. Rozwój teleinformatyki i globalnego rynku automatyzuje procesy produkcyjne i finansowo-księgowe, umożliwia globalną i szybką komunikację, a nawet pozwala na zawieranie umów między kontrahentami na odległość. Prowadzenie działalności gospodarczej w oparciu o teleinformatyzację oprócz korzyści jednakże niesie za sobą różnego typu zagrożenia. Systemy informatyczne umożliwiają gromadzenie, przetwarzanie i szybkie udostępnianie danych w ramach przedsiębiorstwa, ale dane te mogą też być interesujące dla osób nieuprawnionych, w tym dla konkurencji.