Mandibuladaki geniş kistik lezyonların hacmi ile dekompresyon süreleri arasındaki korelasyonu: retrospektif KIBT çalışması - Murat ULU; Seyfi KELEBEK; Fahrettin KALABALIK; Hüseyin AKÇAY (Cukurova Medical Journal, 2018)
Amaç: Bu çalışmada mandibuladaki geniş kistik lezyonların dekompresyon sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi, dekompresyon süreleri ile lezyonların konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile ölçülen başlangıç hacimleri arasındaki korelasyonun analiz edilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma tek bir geniş kistik lezyon nedeniyle dekompresyon tedavisi uygulanan 13 hastadan oluşmaktadır. Tüm kistik lezyonlar anterior ile ramus mandibula arasında yer almaktadır. Tüm kistik lezyonlar sadece dekompresyon yöntemi ile tamamen iyileşmiştir. Lezyonların hacimleri KIBT ile ölçüldü. Dekompresyon, kişiye özel akrilikten imal edilen stentlerin kistik kaviteye yerleştirilmesi ile gerçekleştirildi. Dekompresyon periodu ile başlangıç KIBT hacimleri karşılaştırıldı.Bulgular: Ortalama yaş 39.85 yıl, ortalama dekompresyon süresi 12.38 ay, ortalama takip süresi 20.15 ay ve ortalama başlangıç KIBT hacmi 7076.81 mm3 idi. Kistik lezyon hacmi ile dekompresyon periodu arasında pozitif korelasyon olduğu bulundu.Sonuç: Dekompresyon yöntemi uyumlu hastalarda geniş kistik lezyonların tedavisinde faydalı sonuçlar sağlayabilir, non-invaziv cerrahi, kemik kırığı ve inferior alveolar sinir yaralanması gibi ciddi komplikasyon ve morbidite risklerinin azaltılması gibi çok sayıda avantaj sağlar. Ancak odontojenik keratokist ve ameloblastoma gibi agresif kistik lezyonlarda dekompresyonu takiben cerrahi tavsiye edilmektedir.