Rozporuplný Arne Naess – několik poznámek k zakladateli hlubinné ekologie I. - Bohuslav Binka (Envigogika, 2007)
Text zkoumá základní charakteristiky filosofického konceptu Arne Naesse, přibližuje jejich spojitost s osobností autora i vybranými rysy historického vývoje evropské kultury první poloviny 20. století a snaží se poukázat na jisté rozporuplné tendence Naessovy ekosofie T.