До визначення поля системи випромінювачів, піднятих над земною поверхнею - Корнієнко Л.Г. (Системи обробки інформації, 2018)
Проведено узагальнення метода відбиттєвої трактовки для визначення поля піднятої над гладкою поверхнею Землі антени на випадки, коли в ній відсутній фазовий центр або він не співпадає з початком вибраної системи координат. В розрахункових формулах введені поправки у фазові співвідношення прямої і відбитої хвиль, які виникають внаслідок випромінювання антеною хвилі з несферичним фронтом. Теоретичні дані доповнюються результатами розрахунку горизонтально поляризованої вертикальної антенної решітки, яка призначена для формування діаграми спрямованості спеціальної форми.