مقایسه هشت هفته تمرینات اصلاحی با تأخر تمرینات کششی، تقویتی بر وضعیت بدنی و الگوهای حرکتی زنان مبتلا ‏به سندرم متقاطع تحتانی - سمیه رضایی; سیدکاظم موسوی ساداتی; عبدالرسول دانشجو (Journal of Paramedical Science and Rehabilitation, 2023)
هدف:سندرم متقاطع تحتانی (Lower Cross Syndrome; LCS) بیشترین فراوانی را بین زنان دارد، به همین منظور مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات اصلاحی بر تیلت قدامی لگن، لوردوز کمری و الگوهای حرکتی زنان مبتلا به سندرم متقاطع تحتانی انجام شد.روش بررسی:جهت انجام این مطالعه 30 زن میانسال (30-20 سال) مبتلا به LCS به صورت هدفدار انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. ابتدا در مورد تمرینات و همچنین آزمون های مطالعه حاضر به افراد توضیح داده شد. از آزمون های غربالگری حرکتی عملکردی (Functional Movement Screen; FMS) و نُه آزمون (Nine Test)، تیلت سنج (Palpation Meter; PALM) و خط کش منعطف به ترتیب جهت بررسی الگوهای حرکتی، میزان تیلت لگن (Pelvic Inclination; PI) و لوردوز کمری زنان استفاده شد. آزمودنی های گروه تمرینی به مدت هشت هفته تمرینات اصلاحی را انجام دادند، گروه کنترل نیز به فعالیت روزمره خود پرداختند، تمرینات تحت نظارت متخصص حرکات اصلاحی انجام شد. پس از اتمام دوره، از همه آزمودنی ها در تمامی متغیرهای پژوهش همانند پیش آزمون، ارزیابی مجدد به عمل آمد. همه ی افراد با داشتن کارت مختص به تجویز واکسن کرونا در این مطالعه شرکت کردند. جهت بررسی تفاوت بین گروهی و درون گروهی به ترتیب از آزمون کوواریانس (Covariance) و تی وابسته (Paired T-test) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد، سطح معنی داری در مطالعه حاضر کمتر از 0/05 میباشد.یافته ها:نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان دهنده اثر اعمال برنامه تمرینی اصلاحی بر کاهش میزان تیلت لگن (0/01≥p، میانگین پیش آزمون: 1/50 ± 15/46، میانگین پس آزمون: 1/59 ± 7/86)، میزان لوردوز کمری (0/01≥p، میانگین پیش آزمون: 4/79 ± 56/40، میانگین پس آزمون: 1/49 ± 42/33)، آزمون های غربالگری FMS (p<0/01، میانگین پیش آزمون: 1/53 ± 13/06، میانگین پس آزمون: 1/26 ± 18/20) و نُه تست (0/01≥p، میانگین پیش آزمون: 1/97 ± 17/07، میانگین پس آزمون: 2/43 ± 22/26) بوده است.نتیجه گیری:به صورت کلی نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده تاثیر تمرینات منتخب اصلاحی بر کاهش میزان زوایای تیلت لگن و لوردوز کمری و بهبود نتایج آزمون های غربالگری عملکردی در زنان مبتلا به LCS بوده است. بر این اساس استفاده از برنامه تمرینی اصلاحی کششی - مقاومتی در جهت کاهش میزان زوایای تیلت لگن و لوردوز و به صورت کلی پیشگیری از کمردرد در آینده پیشنهاد می شود.