INFLUENŢA COMPUŞILOR COORDINATIVI AI Co(III), Cu(II) şi Zn(II) CU LIGANZI OXIMICI ASUPRA BIOSINTEZEI HIDROLAZELOR EXOCELULARE LA FUNGII MICELIALI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2022)
fost studiată influenţa unor compuşi coordinativi ai cobaltului, cuprului şi zincului în baza unor liganzi oximici asupra biosintezei hidrolazelor exocelulare la tulpinile de fungi miceliali Aspergillus niger CNMN FD 10 – producător de celulaze şi xilanaze, Trichoderma koningii Oudemans CNMN FD 15 şi Fusarium gibbosum CNMN FD 12 – producătoare de proteaze. S-a stabilit efectul diferenţiat al compuşilor testaţi asupra biosintezei hidrolazelor în dependenţă de originea şi sistemul enzimatic sintetizat al micromicetelor luate în studiu. Cuvinte-cheie: celulaze, xilanaze, proteaze, compuşi coordinativi, fungi miceliali, sinteză orientată.