Чинники формування здоров’я засобами фізичного виховання дітей 5-ти та 6-ти років міської й сільської місцевості - Людмила Михайлівна Максименко (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Спостерігається стійка тенденція, що призводить до суттєвого зниження показників здоров’я і темпів розвитку дітей 5-ти й 6-ти років. Завдання роботи: 1) проаналізувати загальний стан здоров’я дітей 5-ти та 6-ти років Сумської області; 2) висвітлити тенденції захворюваності на основі проведеного дослідження на базі Сумської обласної дитячої клінічної лікарні; 3) зробити відповідні висновки на основі отриманих практичних результатів. Методи дослідження – аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічне анкетування, методи математичної статистики. Дослідження здійснено на базі Сумської обласної дитячої клінічної лікарні. У ньому взяло участь 20 дітей 5-ти й 6-ти років. Усі обстежені належали (за даними медичних карт) до основної групи з фізичного виховання. Соціологічне дослідження показало, що діти міської місцевості хворіють частіше, ніж сільські. Отже, на здоров’я дітей 5-ти й 6-ти років вагомий має вплив місце проживання. Перспективою нашої подальшої діяльності є розробка та впровадження оздоровчих технологій у дошкільних закладах освіти для дітей 5-ти й 6-ти років із метою зміцнення їхнього здоров’я.