Türkiye’de Kamu Özel Ortakliği Sağlik Projeleri - Hakan Öge; Türker Baş (İşletme Bilimi Dergisi, 2016)
Proje finansmanı, beklenen nakit akışına bağlı olarak uzun dönemli yatırımları finanse eden bir mekanizma olup projeye ilişkin varlık ve yükümlülükler genellikle, kurulan özel amaçlı şirketin (ÖAŞ) mali tablolarında yer almaktadır. Son yıllarda, Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin bir bölümü, proje finansmanının önemli bir rol oynadığı, Kamu Özel Ortaklığı (KÖO) modeli kapsamında özel sektöre delege edilmiştir. Bu modelde yatırım özel sektör tarafından gerçekleştirilmekte, olası riskler ise taraflar arasında paylaşılmaktadır. Söz konusu yatırımların finansmanında ise genel olarak sendikasyon kredisi kapsamında yerel bankacılık sistemi devreye girmektedir. Ancak, projelere uzun vadeli kaynak sağlayan Türkiye’deki bankacılık sektörü, uzun dönemli kaynak elde etme konusunda sınırlı kapasiteye sahiptir. Bu çalışma, Türkiye’de gerçekleştirilmekte olan KÖO Sağlık Hizmetleri Projeleri’nin finansal yapısını süreçte yer alan bankacılar ile görüşmeler gerçekleştirerek incelemeyi amaçlamaktadır.