Wykorzystanie systemu informacji przestrzennej do oceny stanu ładu przestrzennego - Różycka-Czas Renata; Salata Tomasz; Gawroński Krzysztof; Czesak Barbara; Cegielska Katarzyna (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości praktycznego wykorzystania narzędzi Systemu Informacji Przestrzennej (SIP) oraz podkreślenie znaczenia SIP jako środowiska do wykonywania analiz przestrzennych, w tym oceny stanu ładu przestrzennego. Szczególną uwagę zwrócono na możliwość łącznej, automatycznej analizy danych pochodzących z różnych źródeł, przekazujących informację na różnych poziomach szczegółowości. Ocena stanu ładu przestrzennego jako jeden z przedmiotów analiz przestrzennych jest zadaniem szczególnie podatnym na subiektywne opinie, zatem istotne jest określenie merytorycznych zasad ww. procesu oraz dążenie do jego automatyzacji. W artykule przedstawiono przykłady wykorzystania SIP do oceny stanu ładu przestrzennego.