Stilometrie en karakterisering in The Big Bang Theory - Maryka van Zyl; Yolande Botha (Literator, 2016)
Dialoog is ’n belangrike aspek van televisuele karakterkonstruering. Skrywers maak talige keuses namens die karakters en hierdie keuses kan daartoe aanleiding gee dat kykers ’n karakter met ’n spesifieke stereotipe subkultuur of sosiale groep vereenselwig. Hierdie studie ondersoek die talige konstruering van die karakter Sheldon Cooper in die CBS-sitkom The Big Bang Theory. ’n Trosanaliseboom van die spraak van elk van die vyf hoofkarakters in die eerste sewe seisoene (gegenereer deur die R-skrip Stylo 0.6.0) dui daarop dat die karakter Sheldon Cooper van die ander hoofkarakters (Leonard, Penny, Howard en Rajesh) verskil ten opsigte van taalstyl. Hierdie verskille word verder ondersoek deur gebruik te maak van die korpusanalise program (WordSmith 6.0.) om sleutelwoorde en leksikale bondels te identifiseer en om die gebruik van aktiewe en passiewe werkwoordkonstruksies te vergelyk. Sheldon se keuse van wetenskaplike of meer formele woorde en sy relatiewe voorkeur vir die passiefkonstruksie tipeer sy taalstyl as verduidelikend eerder as tipies van omgangstaal.