Gyors vagy lassú gondolkodás? - Viktória Kalmár Honváriné (Köz-gazdaság, 2020)
A tanulmány a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Statisztika II. tantárgyat tanuló alapszakos hallgatók körében végzett kérdőíves felmérés eredményeit ismerteti. A szerző bemutatja, hogy a hallgatók milyen eredményt értek el Daniel Kahneman, közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett pszichológus Gyors és lassú gondolkodás című könyvében található néhány feladat – köztük a „Linda feladat” – megoldásánál, van-e kapcsolat a hallgató szakja és a feladatlapon elért eredménye, illetve a hallgató neme és a feladatlapon elért eredménye között. A tanulmány választ ad arra a kérdésre is, hogy a Speciális Pénzügyi-Matematikai Alapképzésben részesülő (továbbiakban: SPM-es) hallgatók eredményei szignifikánsan különböznek-e a nem SPM-es hallgatók eredményeitől.