OSMANLI’NIN İTALYAN MÜZİSYENLERİ - Ayşe Özlem AKDENİZ (Journal of Ottoman Legacy Studies, 2017)
Tarihte Vaka-i Hayriye olarak bilinen, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması ile başlayan yenilik hareketi sadece askerî ve sosyal alanda değil, müzikte de uygulanacak reformları öngörmüş ve böylece müzik anlayışında yenileşme hareketi başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun müzik hayatının gelişmesinde ve klasik Batı müziğine olan hayranlığın artmasında en büyük etki şüphesiz ünlü yabancı virtüözlerin verdikleri konserler ve Osmanlı’nın Batı müziğine olan ilgisi üzerine İtalya’dan gelerek yıllarca bu topraklarda çalışan “İtalyan” müzisyenlerin Türk müziğinde kalıcı izler bırakmalarıdır. Bu araştırmada, Osmanlı topraklarında yaşamış olan İtalyan müzisyenlerin Osmanlı’da Batı müziğinin gelişmesinde olan etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.