کمال و طریقت از منظر امام محمد غزالی و انعکاس ان بر عناصر بصری نگاره های اسلامی - سهیله عاصمی; سید حسین سجادی; عبدالرضا جمال‌زاده (هنر اسلامی, 2023)
انسان در مقام اشرف مخلوقات از آفرینشی هدفمند برخوردار است و در مسیر زندگی به کمال باید نائل شود تا برای مقام اصلی‌اش شایسته شود. این امر مهم، اندیشمندان را به این فکر واداشته تا راه رسیدن انسان به کمال را به‌ شیوه‌هایی متعدد ابراز کنند. ابوحامد محمد غزالی، شخصیتی متفکر و اندیشمند، با نگارش آثار متعدد در این رابطه نظرات ارزشمندی را بیان کرده‌اند. هدف اصلی پژوهش حاضر یافتن نظر غزالی دربارۀ عوامل بنیادین نیل به کمال و طریقت اکمل به روش تحلیلی-توصیفی است. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که غزالی کمال انسان را کمال اکتسابی و در صورتی که او را به قرب الهی برساند، کمال حقیقی می‌داند. از نظر او راه رسیدن به کمال با یافتن راهنمای این مسیر شروع می‌شود، سپس با پیروی از شرع ادامه می‌یابد و با کسب علم و معرفت تقویت شده و با تهذیب نفس کامل می‌شود تا در نهایت از قوس نزولی تا قوس صعودی مسیری تکاملی را طی کند. غزالی وجود طریقت‌های مختلف را برای رسیدن نفس به کمال امری ممکن می‌داند ولی در زندگی شخصی‌اش، طریقت عرفان را برترین طریقت ممکن برای رساندن نفس خویش به کمال یافت. بررسی نگاره‌های اسلامی حاکی از این است که در این آثار نیز شیوه‌های مختلف هدایت انسان و مسیر کمال ترسیم شده است.اهداف پژوهش:بررسی عوامل مؤثر برای رسیدن به کمال از دیدگاه غزالی.بررسی سیر کمال انسان در نگاره‌های اسلامی.سؤالات پژوهش:از نظر غزالی کمال انسان چگونه مسیر می‌شود؟سیر کمال انسان در نگاره‌های اسلانی به چه شکلی ترسیم شده است؟