ОПТИМІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЕКСПЛУАТАЦІЇ МАШИН ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Сергій ПАРТИКА (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2023)
У статті проаналізовано сучасний стан технології обліку експлуата- ції автомобільної та бронетанкової техніки в органах та підрозділах Державної прикордонної служби України та можливості покращення такого стану за рахунок інформаційних систем. На основі наукових підходів розглянуто перспективи удосконалення та автоматизації об- ліку експлуатації автомобільної та бронетанкової техніки, придатної для застосування в процесі оперативно-службової діяльності органів Державної прикордонної служби України. Визначено фактори, що негативно впливають на її ефективність. Розглянуто можливості за- стосування сучасних інформаційних технологій через адаптацію на- явних в органах Державної прикордонної служби України програм- но-технічних засобів для реалізації процедур обліку експлуатації автомобільної та бронетанкової техніки. Електронний облік експлу- атації автомобільної та бронетанкової техніки дозволяє прискорити обмін даними, забезпечити їх збереження і резервування, здійснити оперативний кількісний та логічний контроль експлуатації техніки, зменшити трудовитрати на здійснення операцій обліку. Установлено, що процедура контролю технічного стану сучасних зразків машин здійснюється за типовим алгоритмом, що обумовлений чинними інструкціями та відомчими наказами. Разом з тим, відсутність про- цедури автоматизації процесів обліку експлуатації засобів автомо- більної та бронетанкової техніки значно знижує ефективність обліку. Внесок дослідження в науку та практику є суттєвим, оскільки дозво- лить розширити площину аналітичних даних з питань експлуатації техніки. Щоб наблизити систему до користувача, необхідно провести великий обсяг роботи із накопичення і нормалізування табличних даних та зв’язків. Переваги в тому, що в Державній прикордонній службі України поки не існує таких систем обліку, а потенціал для по- дальшого розвитку предмета дослідження значний.