СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ДО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ: ВРАХУВАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ У ВІТЧИЗНЯНІЙ ПРАКТИЦІ - Юрій Копчак; Катерина Слюсаренко; Кирило Чумаков (Економіка та суспільство, 2023)
У статті висвітлено питання організації менеджменту підприємств та організації в умовах воєнного стану з урахуванням міжнародної практики. Встановлено тенденцію щодо обсягів діяльності вітчизняних підприємств у перші місяці війни. Розглянуто принципи гнучкого менеджменту, як одного з інструментів для підтримки діяльності підприємств у сучасних умовах. Досліджено сутність стратегії коопетиції, як невід’ємного елементу гнучкого менеджменту. Структуровано ключові завдання стратегії коопетиції. Визначено роль інформаційних продуктів та програмних додатків в успішності гнучкого менеджменту. Проаналізовано необхідність використання у вітчизняній практиці антикризового управління, наведено його принципи. Деталізовано типи антикризового управління та визначено, який з них є найбільш прийнятний для України. Наведено приклад успішності аматорського антикризового управління на прикладі вітчизняної компанії «Дарниця». Визначено необхідність та напрямки впровадження менеджменту людських ресурсів з урахуванням зарубіжних тенденцій.