شاخص کیفیت بوکسیت (BQI) به عنوان معیار جدیدی برای کیفیت کانسنگ بوکسیت با مطالعه موردی - لیلا امینی; غلامحسین شمعانیان; مجید عظیم محسنی (Analytical and Numerical Methods in Mining Engineering, 2020)
آلومینیم و ترکیبات شیمیایی مربوط به آن معمولاً از کانسنگ بوکسیت به روش بایر و شستشو توسط NaOH تولید می‌شوند. این فرایند به طور عمده به مقدار آلومینا و سیلیکا وابسته است. بنابراین، شاخص مدول (نسبت Al2O3 به SiO2) به عنوان معیاری برای کیفیت کانسنگ بوکسیت به کار میرود. این شاخص فاقد پشوانه آماری است و قادر به کنترل داده‌های خارج از رده نیست. در این مقاله، شاخص کیفیت بوکسیت (BQI) به عنوان معیار جدیدی برای ارزیابی کیفیت کانسنگ معـرفی شده است. برای ارزیابی توانایی این شاخص، از دادههای زمینشیمیایی معدن بوکسیت جاجرم استفاده شد. معدن بوکسیت جاجرم با 22 میلیون تن کانسنگ کشف شده، بزرگ‌ترین معدن بوکسیت ایران است. مقدار حد شاخص BQI در این معدن 197/0 است. این شاخص از قابلیت خوبی در شناسایی مناطق کانیسازی بر مبنای پتانسیل اقتصادی برخوردار است. شاخص BQI‌ قادر به کنترل دادههای خارج از رده و آشکار ساختن رابطه بین متغیرها است که از مهم‌ترین ویژگی‌های این شاخص محسوب می‌شود.