What has Changed in Japan? - Melinda Papp; Yuko Umemura (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
A jelen tanulmány a nőknek a jelenkori japán társadalomban elfoglalt helye általános átalakulásának egyes aspektusait vizsgálja. Az elemzés elsősorban azokra a változásokra összpontosít, amelyek a nőknek a családban betöltött hagyományos szerepében mennek végbe, valamint arra, hogyan befolyásolja mindez a nők lehetőségeit a munkaerőpiacon. A tanulmány első fele általános áttekintést nyújt a legfőbb változásokról, amelyek hatással voltak a japán nők szerepére a család intézményében a 20. és a 21. század folyamán. A második szakaszban három esettanulmányt mutatunk be és elemzünk. Az esettanulmányok három eltérő életutat jelenítenek meg, amelyek illusztrálják a korunkban végbe menő átalakulást. Az elemzés rámutat, hogy a házasságot már nem lehet széles körben úgy értelmezni mint egyetlen társadalmilag elfogadott életutat, és hogy a mai japán társadalom sokkal inkább hajlandó elfogadni alternatív életút-választásokat. Noha a nemek közötti egyenlőség továbbra is olyan cél, melyet Japánban nehéz elérni, a közelmúlt változásai arra mutatnak rá, hogy a nemi szerepek és a foglalkoztatási módok radikális átalakulásai nem kerülhető el, a japán társadalom pedig nagyobb mértékben áll készen ezen átalakulás befogadására, mint valaha.