ДИЛЕМА СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Оксана Кліпкова (Економіка та суспільство, 2023)
Ця стаття узагальнює понятійно-категорійний апарат визначення понять «безпека» та «соціальна безпека». Основною метою проведеного дослідження є виокремлення характерних ознак та концептуальних засад дилеми соціальної безпеки. Систематизація літературних джерел та підходів до вирішення проблеми засвідчила, що у наразі категорія «соціальна безпека» є не повністю вивчена через її часткову приналежність до множини понять, які становлять національну безпеку держави. Актуальність вирішення даної наукової проблеми полягає в тому, що формування засад та механізмів забезпечення соціальної безпеки допоможе у попередженні та вирішенні етнічних та міжетнічних конфліктів, забезпеченні вірних орієнтирів реалізації засад соціальної політики держави, врахуванні інтересів соціальних груп. Дослідження концепції дилеми соціальної безпеки визначається багатокомпонентною моделлю, в основі якої лежать: держава, суспільство та людина. Концепт соціальної безпеки формується на основі двох тверджень «ідентифікації» та «відповіді», а також на концепціях безпеки та суспільної безпеки, як нетотожних, але схожих за інструментарієм понять. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали метод порівнянь, наукової абстракції, графічний та логічний. Об’єктом дослідження процес формування концепції дилеми соціальної безпеки. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для забезпечення соціальної безпеки в умовах воєнних дій в Україні