Uticaj režima svjetlosti na prirodno obnavljanje u sastojini bukve i jele (Abieti – Fagetum) na Kozari - Zoran Govedar; Ivan Bjelanović; Srđan Keren (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2009)
Hemisferična fotografija jedna je od metoda koja se koristi za indirektnu ocjenu karakteristika svjetlosti u šumskim sastojinama. Kao odgovor na teoretsko uvođenje u ovaj metod, koje je bazirano na praktičnom radu isaznanjima izliterature, obavlјeno je eksperimentalno istraživanje režima svjetlosti i prirodnog obnavlјanja u šumi bukve i jele u nacionalnom parku ,,Kozara“. Utvrđeni su elementi sastojinske strukture i istraživan uticaj režima svjetlosti na brojnost prirodnog podmlatka na elementarnim jedinicama snimanja. Hemisferični snimci su načinjeni rano ujutru i u podnevnim časovima. Svjetlosni uslovi na elementarnim površinama su evaluirani pomoću računarskog programa Gap Light Analyzer 2.0. (GLA), a rezultati evaluacije su dovedeni u vezu sa brojnošću podmlatka jele i bukve.