تعیین پارامترهای هندسی اهداف استوانه‌ای پنهان در تصاویر رادار نفوذی به زمین با استفاده از الگوریتم تطبیق الگوی سریع - رضا احمدی; نادر فتحیانپور (نشریه مهندسی معدن, 2016)
در مطالعه حاضر از روش رادار نفوذی به زمین (GPR) جهت تعیین مشخصات هندسی و فیزیکی اهداف استوانهای مدفون نظیر انواع ساختارهای تونلی استفاده شده است. برای این منظور از روش تطبیق الگو بهکمک روابط ریاضی موجود بین مشخصات هندسی هدف استوانهای شامل شعاع، عمق دفن و موقعیت افقی، با پارامترهای هذلولی پاسخ، استفاده شد. روش تطبیق الگو از طریق بکارگیری دو روش تعیین میزان شباهت مختلف، همامیخت دوبعدی مستقیم حوزه فضایی و همبستگی متقابل بههنجار شده در حوزه عدد موج دوبعدی، هم برای پاسخ GPR مدلهای مصنوعی و هم برای نگاشتهای راداری واقعی، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه برای مدلهای مصنوعی متعدد مورد آزمون، نشان میدهد که الگوریتم پیشنهادی قادر است پارامترهای از پیش شناخته شده اشیاء مدفون را با دقت مطلوبی (حداکثر خطای 15 درصد) تخمین بزند. الگوریتم تطبیق الگو برای شناسایی و استخراج پارامترهای هندسی قنات مدفون در دشت شاهین شهر اصفهان نیز بهعنوان مطالعه میدانی دادههای واقعی GPR مورد استفاده قرار گرفت. ازآنجاییکه دادههای واقعی GPR حاوی انواع نوفهها بوده و بهشدت وابسته به شرایط محیطی و سازندهای زیرسطحی میباشند، بنابراین یک سری مراحل پیشپردازش و پردازشی متناسب و هدفمند، طراحی و بهطور خودکار بر روی نگاشتهای راداری واقعی GPR قبل از ورود به الگوریتم تطبیق الگو اعمال شد. بر اساس میزان دقت مقادیر استخراج شده برای پارامترهای هندسی قنات، از روی پاسخ GPR دادههای واقعی برداشت شده، اعتبار الگوریتم تطبیق الگو به اثبات رسید. الگوریتم پیشنهادی بهگونهای طراحی شده است که کلیه مراحل شناسایی و تخمین پارامترهای هندسی اهداف مدفون، بهطور خودکار انجام میشود.