Endoskopi yapılan hastalarda eroziv reflü hastalığının sıklığı,endoskopik, klinik ve histopatolojik özellikleri ve Helicobacter pylori ile ilişkisi - Onur Kerpiç; Hüseyin Korkmaz (Genel Tıp Dergisi, 2015)
Amaç: Gastroözofageal reflü hastalığı, noneroziv reflü hastalığı NERH , eroziv reflü hastalığı ERH ve Barrett özofagus olmak üzere 3 grup olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı, endoskopi yapılan hastalarda ERH’nin sıklığı, endoskopik, klinik özellikleri ve Helicobacter pylori H. pylori infeksiyonu ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılan ve histopatolojik değerlendirme ve H. pylori için antrum-korpusdan biyopsi alınan 1840 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. ERH tanısı Los Angeles sınıflandırmasına göre yapıldı. Bulgular: Endoskopik olarak, 1840 hastanın 531’inde %28.9 ERH tespit edildi. ERH olan hastaların ortalama yaşı 49.4±18.8 yıldı. Hastaların 251’i %47.2 kadın iken, 280’i %52.7 erkek hastaydı. ERH olan hastaların 60’ında %11.2 hiatal herni, 38’inde %7.1 Barrett özofagus ve 233’ünde %43.9 H. pylori pozitif saptandı. ERH hastalarının %66.1’inde evre A, %29.0’unda evre B, %3.9’unda evre C ve %0.9’unda evre D özofajit izlendi. H. pylori varlığı ve özofajit evresi arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Sonuç: ERH olan hastaların büyük çoğunluğu düşük evre evre A ve B özofajite sahipti. H. pylori’nin özofajit evresine bir etkisi gözlenmedi. H. pylori’nin varlığından ziyade oluşturduğu histolojik gastrit tipi özofajit ile ilişkili olabilir