Нормативно-правове оформлення податкової системи Наркомпроду УСРР (1919–1923 рр.) - Олександр Даниленко; Святослав Даниленко (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія, 2022)
Мета статті – розкрити процес і показати особливості формування нормативно-правової бази податкової системи Наркомпроду УСРР у 1919–1923 рр. Методологічною основою дослідження є принципи історизму, науковості та об’єктивності, що реалізуються через загальнонаукові методи – аналізу, синтезу та узагальнення, а також спеціально-історичні – історико-генетичний, історико-системний, історико-порівняльний. Наукова новизна роботи полягає в постановці проблеми, яка до цього не була предметом спеціального дослідження, залученні нових архівних та друкованих джерел, оригінальних узагальненнях та висновках. Останні полягають у тому, що більшовицька ідея і практика продрозверстки, її державні органи з самого початку формувалися в Москві й адміністративно поширювалися на окуповану Україну. Видані урядові постанови, декрети і розпорядження розкривають еволюцію організаційних форм продподатку, що відбувалася шляхом заперечення принципу розверстки, елементи якого спостерігалися в нормативно-правових актах та податкових практиках початку непу. Продподаток замінив натуральний податок, що стягувався за розверсткою до березня 1921 р., але він трансформувався у так звану «множинність» окремих податкових натуральних стягнень із використанням адміністративно-судових методів впливу на платників. Відносна універсалізація продподатку сталася внаслідок упровадження єдиного натурального податку, який скасував багатоплановість окремих натуральних податків. Єдиний сільськогосподарський податок 1923/1924 р., сплачуваний натурою і грішми, завершував уніфікацію податкової системи. Наркомпродівська система, проіснувавши п’ять років, поступилася податковій системі Наркомфіну УСРР.