Bukovniki, cenzura in Drabosnjak, "poredni paur" iz Korotana - Marijan Dović (Slavistična Revija, 2022)
Razprava obravnava literarno ustvarjanje Andreja Šusterja – Drabosnjaka (1768–1825) in njegov ne povsem pojasnjeni konflikt z oblastmi v začetku 19. stoletja, ki je koroškega bukovnika močno prizadel tako gmotno kot ustvarjalno. Izkaže se, da je Drabosnjak utegnil biti za cenzuro problematičen, ker je prevajal in razpečeval prepovedane ali nezaželene knjige, še zlasti pa bi znala biti sporna kritična mesta v njegovih ilegalno tiskanih brošurah Svovenji obace in Latania.