Osmanlı Mimarisinde Hassa Mimarları - Abdülkadir Dündar (Dini Araştırmalar, 2015)
Osmanlı sanatı ve mimarisi ile ilgili çalışmalarda, Hassa mimarları kavramı oldukça geniş tutularak, Osmanlı imparatorluğundaki tüm yapı işlerinin onlar tarafından yürütüldüğü veya onların sorumluluğunda olduğu varsayılmıştır. Ancak mimarlık çeşitli alanları kapsamaktadır. Osmanlı mimarisinde de, Hassa mimarları dışında farklı alanlarda çalışan mimarlar bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinde mimarların yetenek ve kabiliyetlerine göre uzmanlık alanlarının olduğu ve buna göre iş taksimi yapıldığı bilinmektedir. Makalede Hassa Mimarlarının çalışma alanları, sayıları, yetişmeleri, atanmaları ve ücretleri ile ilgili bilgi verilmektedir.