AYVACIK DEPREMİ ÜZERİNDEN AFET LOJİSTİĞİ KONUSUNDA UZMAN GÖRÜŞLERİ - Sedat Bostan; Merve Yaman Yüce (İşletme Bilimi Dergisi, 2021)
Amaç: Türkiye’de belirli aralıklarla deprem, su baskını ve heyelan gibi afetler sıkça görülmektedir. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde de 6 Şubat 2017 tarihinde 5,3 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir ve bu depremde can kaybı yaşanmamıştır. Fakat yaygın bir sahada yıkım gerçekleşmiştir. Bu çalışmayla, 2017 Çanakkale, Ayvacık depremi sonrası ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmesi için afet lojistik faaliyetlerini yürüten birim yöneticileri ve uzmanların görüşleri alınarak afet lojistiği faaliyetleri hakkında derinlemesine bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizinden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Çanakkale, Ayvacık depremine müdahalede görev yapan 13 yönetici ve uzmanla yapılan mülakatlarla veriler toplanmıştır Bulgular: Çalışmanın bulgularına göre, Afetle ilgili hukuki düzenlemelerin yeterli olmakla birlikte uygulamada sorunlar yaşanmaktadır. Afet acil durum yönetim merkezi hızlıca kurulmuştur. Fakat birimler arası organizasyon zaman almıştır. Afetzedeler için gerekli olan elektrik, su, sıcak yemek, çadır, battaniye gibi ihtiyaçları hızlıca karşılanmıştır. Bununla birlikte, gereğinden fazla insani yardım malzemesi bulunduğu ve yardımların dağıtımında adaletsizlikler olduğu ifade edilmiştir. Afetzedelerin barınması için yapılacak afet konutları konusunda bazı bürokratik sorunların yaşandığı görülmüştür. Sonuç: Afet sonrası acil durum merkezi hızlı bir şekilde faaliyete geçmiştir. Bununla birlikte afet bölgelerine gereksiz yere insani yardım malzemesi gönderilmesinin önüne geçilmeli ve dağıtımda adaletsizlik algısı oluşturmamak için şeffaf bir dağıtım yöntemi geliştirilmelidir.