Kardiyak Tutulumlu Progresif Musküler Distrofi Bir Olgu Sunumu - Mete Korkut Gülmen; Nursel Gamsız Bilgin; Necmi Çekin; Benhan Alper; Ahmet Hilal (Adli Tıp Bülteni, 2004)
Ani beklenmedik ölüm nedenlerinin ülkelerin ulaştığı sağlık hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığına bağlı olarak çeşitlilik gösterdiği belirtilmektedir. Progresif Musküler Distrofi olgusu ani beklenmedik şüpheli ölüme ilginç bir örnek oluşturması nedeni ile sunulmak istendi. Adana Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi Başkanlığına gönderilen ölü muayene ve otopsi tutanağında, evinde ölmesi üzerine savcılığa haber verildiği ve Devlet Hastanesi morgunda otopsi yapıldığı, dış muayenesinde ve organların makroskobik incelenmesinde özellik tespit edilmediği histopotoljik ve toksikolojik inceleme için örneklerin alındığı kayıtlıdır. Çukurova Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında yapılan histopatolojik değerlendirilmesinde; kalp kasmda Duchenne tipi Musküler Distrofi ile uyumlu myokardial bulgular saptandı. Olguda Progresif Musküler Distrofi (PMD) seyri sırasında ortaya çıkabilen kardiyak tutulum ölüm nedeni olarak kabul edildi. Anabilim dalında ilk kez saptanan PMD olgusu adli tıp çalışanlarının dikkatini çekmek amacıyla kaynaklar ışığında tartışılmaktadır.