BAYEZİD MUTASARRIFI MAHMUT PAŞA'NIN MERKEZLE İLİŞKİLERİ HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME - İbrahim Özgül; Ersin Kırca (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2018)
Mahmut Paşa, 1799 yılında babası İshak Paşa'nın vefatından sonraRumeli Beylerbeyiliği pâyesiyle Bayezid Sancağı Mutasarrıfına tayin olundu.Yaklaşık yedi yıl bu görevde bulunan Mahmut Paşa 1806 yılında vefat etti. Buçalışmada, Mahmut Paşa'nın Bayezid Sancakbeyi olduğu dönemde merkezdenkendisine yazılan emirler ile Mahmut Paşa'nın vefatından sonra terekesihakkında yazılan emirler konu başlıklarına göre gruplandırılarak incelenmiştir.Mahmut Paşa'ya merkezden yazılan yazılarda ele alınan başlıca konular:babası İshak Paşa'nın devlete olan borcunun muhallefatından karşılanaraködenmesi, ordunun ihtiyacı için Bayezid sancağından koyun tedarik edilmesi,İran ile yapılan anlaşma şartlarına uygun olarak İran tarafından kendisinesığınan firarilerin iade edilmesi, bölgedeki beyler ve valiler arasındakimücadele, isyan eden sabık Çıldır Valisi Şerif Paşa'nın Çıldır'a girişininengellenmesi, himaye olunmaması ve üzerine ordu gönderilmesi gibihususlardır. Bununla birlikte Mahmut Paşa'nın zulmüne uğrayan kişilertarafında yapılan şikâyetler, Mahmut Paşa ile Haydaranlı aşireti arasındakimücadele ve Mahmut Paşa'nın vefatı ile muhallefatının devlet tarafından zaptedilmesi gibi konular öne çıkmaktadır.