Klinikte yatan kalp yetersizliği hastalarına uygulanan sorun çözme eğitiminin, sorun çözme becerilerine, yaşam kalitesine ve depresyon düzeyine etkisi - Sibel POLAT; Nuray ŞİMŞEK (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Bu çalışma, kardiyoloji kliniğinde kalp yetersizliği nedeniyle yatan hastalara uygulanan sorun çözme eğitiminin; sorun çözme becerilerine, yaşam kalitesine ve depresyon düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize kontrollü deneysel çalışma olarak; 27 deney, 26 kontrol grubunda olmak üzere 53 hasta ile yürütülmüştür. Çalısmada etik kurul onayı ile bireylerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü olur alınmıştır. Veriler; kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Macnew Kalp Hastalığı Sağlıkla İlgili Kaliteli Yaşam Anketi, Sosyal Problem Çözme Envanteri- kısa formu (SPÇE) kullanılarak toplandı. Sorun Çözme Eğitimi grubuna, 2 hafta haftada 2 seans olmak üzere 4 seans bireysel sorun çözme eğitimi verildi. Bulgular: Eğitim sonrası, PSE grubunda BDÖ puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu, SPÇE ve MacNew Kalp Hastalığı Sağlıkla İlgili Kaliteli Yaşam Anketi puan ortalamalarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu, kontrol grubunda ise değişim olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Sorun çözme eğitiminin kalp yetersizliği hastalarında sorun çözme becerilerine, yaşam kalitesine ve depresif belirtiler üzerine olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir.