مدل سازی جرم و حجم لیمو ترش و بررسی روابط بین خصوصیات فیزیکی با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی (PCA) - مسعود تقی زاده (مجله پژوهش‌های علوم و صنایع غذایی ایران, 2015)
مدل سازی ریاضی به منظور تخمین جرم لیموترش با استفاده از خصوصیات هندسی (ایعاد، حجم) و سطح تصویری صورت پذیرفت. مدل ها به صورت تک و چند پارامتری ایجاد شدند. همچنین خصوصیات فیزیکی لیموترش شامل ایعاد هندسی، جرم، حجم، دانسیته میوه و توده، ضریب اصطکاک و سطح تصویری میوه اندازه گیری شدند. سطح تصویری لیموترش با استفاده از تکنیک پردازش تصویر و در 3 بعد محاسبه گردید. در میان مدل های ساخته شده، مدلی بر مبنای3 بعد میوه، حجم محاسبه شده با استفاده از فرمول محاسبه حجم کره دوکی شکل و سطح سوم تصویری لیموترش با ضریب تبیین 909/.، 958/.، 942/. و خطای استاندارد تخمین 52/1، 19/1، 14/1 به ترتیب به عنوان مدلهایی مناسب جهت پیشگویی جرم لیموترش و مدلی بر مبنای 3 بعد میوه و سطح تصویری سوم لیمو ترش با ضریب تبیین 951/0 و 942/0 و خطای استاندارد 32/1 و 41/1 به ترتیب به عنوان مدلهای مناسب جهت تخمین حجم لیموترش پیشنهاد گردید. به منظور بررسی خصوصیات فیزیکی لیموترش و روابط بین آنها از روش تحلیل مولفه اصلی استفاده گردید. نتایج نشان دهنده وجود رابطه نزدیک میان سطوح اصطکاکی با یکدیگر و پارامتر های رنگی لیموترش می باشد.