JPEG2000 STANDARDININ YENİ ÖZELLİKLERİNİ DESTEKLEYEN BİR GÖRÜNTÜ İŞLEME UYGULAMASI GELİŞTİRİLMESİ - Evgin GÖÇERİ; A. Kadir YALDIR (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2007)
Çoklu ortam teknolojilerindeki gelişmeler, görüntü işleme ve sıkıştırmanın da önemini artırmıştır. Kayıplı ve kayıpsız sıkıştırma yöntemleri kullanılarak görüntü kalitesini kabul edilemeyecek seviyeye düşürmeden boyutu küçültülen görüntüler bellekte daha az yer kaplarlar. Böylece internet veya mobil araçlar üzerinden daha kısa sürede gönderilip alınabilirler. Dalgacık tabanlı bir görüntü sıkıştırma standardı olan JPEG2000, Joint Photographic Expert Group (JPEG) komitesi tarafından daha önceki JPEG standardının yerini alması amacı ile oluşturulmuştur. Bazı ek parçalarının geliştirilmesi halen sürmektedir. Bu çalışmada Visual C# 2005 ile, kenar belirleme ve gürültü azaltma gibi önemli görüntü işleme tekniklerini destekleyen bir yazılım aracı geliştirilmiştir. Uygulamanın önemli bir özelliği, JPEG2000 standardı da dahil olmak üzere birçok görüntü biçimini desteklemekte ve sadece iki boyutlu resimler değil aynı zamanda çok boyutlu görüntüler üzerinde de işlemler yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda, modern yazılım geliştirme platformlarının görüntü işleme destekleri de karşılaştırılmış ve geliştirilen yazılımın çeşitli özellikleri belirtilmiştir.