Порядок обрання та відкликання Голови Верховної Ради України - O.I. Zozulia (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
Проаналізовано конституційно-правові засади обрання та відкликання з посади Голови Верховної Ради України, визначено сутність та особливості їх порядку та підстав, а також обґрунтовано пріоритетні напрямки вдосконалення даних ключових елементів конституційно-правового статусу голови парламенту. Встановлено, що порядок обрання та відкликання з посади Голови Верховної Ради України є одним із стрижневих елементів його конституційно-правового статусу, що покликаний забезпечити ефективність, неупередженість та стабільність даного інституту, демократичне управління парламентом і підконтрольність йому Голови Верховної Ради України. Існуючий порядок обрання та відкликання з посади Голови Верховної Ради України характеризується його конституційною неврегульованістю, фрагментарністю та невпорядкованістю законодавчого регулювання. Обґрунтовано, що пріоритетними напрямками вдосконалення порядку обрання та відкликання з посади Голови Верховної Ради України та його заступників мають бути: конституційне закріплення способу та інших особливостей їх обрання, засад і підстав відкликання з посад; підвищення рівня політичної культури та відповідальності депутатського корпусу при обранні та відкликанні керівництва парламенту; застосування при цьому процедури таємного голосування; формування парламентського звичаю щодо обрання головою парламенту особи, яка відповідає вимогам для зайняття поста глави держави, має високий авторитет і морально-ділові якості та значний парламентський досвід; гарантування парламентській меншості посади заступника Голови Верховної Ради України; віднесення невиконання програми діяльності голови парламенту до підстав його відкликання з посади; врегулювання порядку та наслідків дострокового припинення повноважень Голови Верховної Ради України під час тимчасового виконання ним обов’язків Президента України; покладення у такому випадку тимчасового виконання обов’язків глави держави на Першого заступника Голови Верховної Ради України з одночасним делегуванням реальних повноважень голови парламенту іншому його заступнику.