TRANSFORMACIJŲ PROCESAI RYTŲ IR VIDURIO EUROPOJE: LIBERALIZACIJA, BENDRA KULTŪROS ERDVĖ IR SOCIALINĖ APLINKA PLĖTOJANT EKONOMIKĄ - Borisas Melnikas (Ekonomika, 2009)
Straipsnyje kompleksiškai nagrinėjami sudėtingi ir prieštaringi bendros ekonominės ir kultūros erdvės Europoje formavimosi procesai. Daugiausia dėmesio skiriama transformacijoms Rytų ir Vidurio Europos šalyse kaip esminiam bendros erdvės visoje Europoje formavimosi veiksniui, pažymint tas transformacijų procesų aplinkybes, kurios turi įtakos įvairių visuomenės sluoksnių ir grupių lygių galimybių sampratos pokyčiams bei šių galimybių principams, išreiškia prioritetines vertybes, kurias siekiama įgyvendinti bendroje ekonominėje ir kultūros erdvėje Europoje. Parodyta, kad lygių galimybių samprata ir realūs gebėjimai jas įgyvendinti apibūdina visuomenės brandą ir raidos perspektyvas, iš jų – ekonominės raidos perspektyvas. Ypač svarbu, jog transformacijų procesai, per pastaruosius keliolika metų vykę Rytų ir Vidurio Europos šalyse, daugiausia išreiškia įvairiuose visuomenės sluoksniuose ir grupėse išryškėjusią požiūrių į lygias galimybes kaitą. Straipsnyje pateikiami bendros kultūros erdvės formavimuisi Europoje skirtų tyrimų rezultatai. Išryškinti svarbiausi bendros kultūros erdvės požymiai, atskleistos tokios erdvės formavimosi problemos, ypač tos, kurias lemia Europos Sąjungos plėtra bei Rytų ir Vidurio Europos šalyse vykstantys socialiniai ir ekonominiai pokyčiai. Suformuluoti esminiai transformacijų procesų bei Europos Sąjungos plėtros dėsningumai, išryškinti lygių galimybių užtikrinimo dėlei spręstinų problemų sprendimo būdai ir prioritetai. Straipsnyje išryškinami liberalizavimo procesų prioritetai ir ypatumai, parodyta liberalizavimo įtaka socialinei raidai ir ekonomikos augimui. Straipsnyje pateikiama pasiūlymų, skirtų ekonominei politikai, taip pat kitomis priemonėmis spręsti problemas, kylančias formuojantis bendrai kultūros erdvei Europoje. Tokių priemonių tarpe ypač veiksmingomis laikytinos suderintų nacionalinių ir tarptautinių programų, skirtų plėtoti bendrąją kultūros erdvę Europoje, rengimas ir įgyvendinimas. Straipsnyje detaliai apibūdinamas tokių programų turinys ir nurodomi jų prioritetai.