Jednostronne ujawnianie informacji handlowych a zakaz porozumień ograniczających konkurencję - Paulina Korycińska (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2014)
Wymiana informacji przez konkurentów od dawna znajdowała się w centrum zainteresowania organów antymonopolowych. Przekazywanie informacji może mieć bowiem co najmniej dwojaki antykonkurencyjny charakter: z jednej strony wymiana informacji może stanowić samoistną praktykę ograniczającą konkurencję, z drugiej zaś – jest ona jednak na ogół tylko pewnym elementem szerszego porozumienia ograniczającego konkurencję. Ostatnimi czasy zauważyć można, że organy antymonopolowe nie tylko analizują zjawisko wielostronnej wymiany informacji, ale i coraz częściej podejmują tematykę jednostronnego ujawniania informacji o antykonkurencyjnym skutku. Celem artykułu jest omówienie problematyki jednostronnego ujawniania informacji przez konkurentów i próba znalezienia odpowiedzi na pytanie, w jakich warunkach jednostronne ujawnianie informacji przez konkurenta może zostać uznane za praktykę ograniczającą konkurencję.