ŚWIATOWE DYSPROPORCJE W SEKTOROWEJ STRUKTURZE ZATRUDNIENIA KOBIET I MĘśCZYZN - Magdalena CYREK (Modern Management Review, 2013)
Procesy globalizacyjne dynamizują zmiany strukturalne przebiegające w kierunku gospodarek postindustrialnych opartych na wiedzy, w których dominują relacje o charakterze usługowym. Wpływają takŜe na przekształcenia stosunków społecznych, określających pozycję osób odmiennej płci na rynku pracy, oraz modyfikują obszary współcześnie występujących nierówności społecznych. Wobec tych zmian w opracowaniu badaniom poddano się róŜnice w trójsektorowej strukturze zatrudnienia kobiet i męŜczyzn występujące pomiędzy gospodarkami państw świata. Dokonano analizy tych zróŜnicowań w grupach państw cechujących się odmiennym poziomem rozwoju społeczno-gospodarczego, określanym przez poziom dochodu narodowego brutto na mieszkańca. Weryfikacji poddaje się tezę o zmniejszaniu się dysparytetów między osobami róŜnej płci w zakresie zaangaŜowania w sektorach rolnictwa, przemysłu i usług wraz z rosnącym poziomem dobrobytu. Taki kierunek zmian wynikałby z rosnącego znaczenia walorów intelektualnych potencjalnych pracowników i posiadanej przez nich wiedzy dla moŜliwości zatrudnieniowych. Sugerowałby równieŜ zanikanie stereotypów płci i róŜnic kulturowych w postrzeganiu ról społecznych kobiet i męŜczyzn. Przedstawione wyniki analiz wskazują jednak na narastanie dysproporcji w zakresie obszarów zatrudnienia kobiet i męŜczyzn wraz z rosnącym poziomem dochodu na mieszkańca. Prezentowane dane dowodzą wysokiej feminizacji sektora usług oraz tworzenia miejsc pracy faworyzujących męŜczyzn w procesie industrializacji. Sugerują więc wciąŜ niski stopień rozwoju gospodarek opartych na wiedzy, dominację utrwalonych kulturowo stereotypów płci, sygnalizują równieŜ wykształcanie się nowych linii podziału społecznego oraz zniekształcający charakter oddziaływania polityki społecznej.