MERKEZİYETSİZ OTONOM KURULUŞLAR (DAO) VE VADEDİLEN YENİ YÖNETİM ANLAYIŞI ÜZERİNE BİR LİTERATÜR TARAMASI - Yasemin KARATEKİN ALKOÇ (Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
ÖZ: Çağımızın artan dijitalleşme yönelimleriyle birlikte, bireylerin, ekiplerin ve örgütlerin iş yapış şekilleri, yönetimleri, eğilimleri ve iletişim şekilleri de değişime uğramaktadır. Söz konusu bu değişimlere paralel olarak “Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar (DAO)” olarak ifade edilen yeni örgüt yapılanmaları ortaya çıktığı görülmektedir. DAO kavramının uluslararası yazında ivme kazandığı görülse de, ulusal yazında henüz yeni yeni yer bulduğu ve konuyla ilgili çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın temel gayesi, DAO kavramının tanımının, kapsamının, işleyiş sürecinin, avantaj ve dezavantajlarının ve vaat edilen yeni yönetim anlayışı konularının ilgili yazın bağlamında değerlendirilip, ulusal yazına kazandırılması olmaktadır. Bu amaçla çalışma, DAO’lara yönelik ilgili yazında yer alan kavramsal ve görgül çalışmalar belirli anahtar kelimeler aracılığıyla taranarak, ilaveten konunun güncel bir konu olması hasebiyle de ilgili web sayfaları incelenerek hazırlanmıştır. Gelecekte yapılacak çalışmalarda DAO’ların araştırılmasının, yönetim ve organizasyon araştırmaları için kıymetli olduğu düşünülmektedir. Bu noktada, DAO’nun geleneksel örgüt yönetimi üzerindeki tesirinin tespitinin yapılması mühim gibi görülmektedir.