Правове забезпечення використання альтернативних джерел енергії в сфері електроенергетики та теплопостачанн - T. Y. Shender (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Стаття присвячена встановленню поетапних процесів становлення та розвитку законодавства у сфері отримання електроенегетики та теплопостачання з альтернативних джерел енергії з урахуванням тенденцій правового регулювання в країнах – державах Європейського Союзу. Проведено порівняльний аналіз заходів стимулювання відновлюваної енергетики в Україні та країнах-державах Європейського Союзу. У статті зазначено об’єктивні перешкоди розвитку альтернативних джерел енергії у сфері електроенергетики й теплопостачання. Наведено перспективи та проблеми розвитку виробництва електро й теплоенергетики з відновлювальних джерел через призму діючого правового регулювання. Проаналізовано механізм відшкодування «зеленого тарифу», ефективність його введення, стан впливу на економіку в цілому в державі. Охарактеризовано позиції відомих науковців щодо стану розвитку відновлювальної енергетики для визначення перспектив заміни використання традиційних джерел енергій у сфері електроенергетики та теплопостачання. Зазначено про основі причини зацікавленості до альтернативних джерел енергії з одночасними наведення власного бачення позитивних й негативних аспектів поширення таких джерел енергії. У статті досліджено сучасний стан та перспективи розвитку отримання теплопостачання з альтернативних джерел енергії, зокрема, з біомаси, у тому числі переваги та недоліки даного ресурсу. Наведено обґрунтування, що для успішного впровадження використання відновлювальних джерел енергії замість традиційних у сфері електроенергетики й теплопостачання необхідно посилити оновлення та розвиток правового забезпечення даного напрямку. Сформовано, на підставі власного дослідження, стан, потенціал, тенденції та перспективи розвитку енергетики та теплопостачання з альтернативних джерел, розроблено рекомендації для покращення інституційно-функціонального забезпечення даного інституту. В статті наведено пропозиції щодо вдосконаленню інституту отримання з альтернативних джерел електричної та теплової енергії.