Reasekuracja towarzystw ubezpieczeniowych w wybranych grupach drugiego sektora na polskim rynku w okresie 2017–2018 - Andrzej Grzebieniak (Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie, 2020)
Celem artykułu jest ocena poziomu reasekuracji stosowanej przez polskie zakłady ubezpieczeń w dziale drugim ubezpieczeń oraz w jego wybranych grupach w latach 2017–2018. Z przeprowadzonych analiz wynika, że w latach 2017–2018 utrzymuje się zapoczątkowany w roku 2009 stały trend wzrostu cesji składek do reasekuratorów zarówno w całych ubezpieczeniach majątkowych (dział II ubezpieczeń), jak i w jego wybranych grupach, na przykład w ubezpieczeniach OC i autocasco pojazdów lądowych. Poziom składek w dziale drugim wzrósł dwukrotnie, a w OC i autocasco – trzykrotnie. Jest to wynik z jednej strony zwiększonych wymagań kapitałowych wynikających z Solvency II i dotyczących wymogów kapitałowych wobec zakładów ubezpieczeń przy większej koncentracji ryzyka, z drugiej zaś – zwiększonej niepewności co do przyszłych wypłat w szkodach OC pojazdów lądowych. W przypadku ubezpieczeń finansowych wzrost cesji składek nie był tak dynamiczny w ostatnich latach jak składek OC i autocasco, niemniej jednak wzrósł średnio dwukrotnie, czyli w tempie wzrostu cesji składek do reasekuratorów całego rynku ubezpieczeniowego. Najwyższy poziom cesji składek wystąpił w grupie 14 i kształtował się na poziomie około 65%. Odsetek ten był znacznie niższy w grupach 15 i 16 i wyniósł odpowiednio 52% i 40%. Trend wzrostu cesji składek do reasekuratora w tych grupach ubezpieczeń utrzymuje się od 2010 roku.