Prawidłowe określenie statusu MŚP w kontekście korzystania z pomocy publicznej przez przedsiębiorstwa - Justyna Kulawik-Dutkowska (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2014)
Pomimo wprowadzenia definicji MŚP do unijnych i polskich aktów prawnych, zagadnienie to budzi szereg wątpliwości w praktyce życia gospodarczego, a szczególnie w kontekście uzależnienia możliwości korzystania z pewnych rodzajów pomocy publicznej przez przedsiębiorców od posiadania statusu mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa. Unijne i polskie przepisy regulujące to zagadnienie pozostawiają istotną lukę interpretacyjną, którą wypełniają decyzje organów administracji i Komisji Europejskiej oraz orzeczenia sądów unijnych i krajowych. Celem niniejszego artykułu jest omówienie problematyki prawidłowego zdefiniowania statusu MŚP, przy uwzględnieniu przepisów prawa i ustalonego orzecznictwa, w celu uniknięcia konsekwencji błędów popełnionych w tym zakresie.