DocDig: Dijitalleştirilmiş Dokümanlarda İçerik Tabanlı Figür Arama - Süleyman Eken; Burak Atay; Büşra Ceren Sönmez; Ahmet Sayar (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Örüntütanıma psikolojiden biyometriye, biyoenformatikten gen ifadelerininanalizine, trafikten hesaplamalı finansa kadar birçok alandakullanılmaktadır. Optik Karakter Tanıma da bu alanlardan birtanesidir. Kamu ve özel birçok firma, arşivlerindeki klasörlenmişverilerini taratarak dijital hale getirmekte ve bunun için emekyoğun çalışmalar yapmaktadır. Ancak resim olarakdijitalleştirilen bu verilerin içerik olarak aranması ve işlenmesiancak operatörlerin manuel olarak taranan resim verisine meta verieklemesi ile kısmi olarak gerçekleşmektedir. Bu çalışmada,resim olarak taranarak (eng. scan) ve dijital hale getirilen büyükmiktarlardaki bu dokümanlar üzerinde içerik bazlı figüraramaları mümkün kılan bir mimari geliştirdik.Kullanıcı, bazı anahtar kelimelerle arama yaparak dijitaldökümanlardaki ilgili figürleri başlıklarıyla berabergörüntüleyebilmektedir.Sisteminyapılabilirlik ve başarımı farklı veri setleri üzerinde testedilmiş,başarılısonuçlareldeedilmiştir.