STANDART TEK-MODLU FİBERLER İLE KURULMUŞ YOĞUN DALGABOYU BÖLMELİ ÇOĞULLAMA SİSTEMLERİNDE DÖRT DALGA KARIŞIMINDAN KAYNAKLANAN İŞARET ÇAPRAZ KARIŞIM ORANI DEĞİŞİMLERİNİN ANALİZİ - Sait Eser Karlık (Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, 2016)
Bu makalede, G.652 standart tek-modlu optik fiber (SSMF) kullanan, 12.5 GHz, 25 GHz, 50 GHz ve 100 GHz eşit kanallar arası boşluk değerlerine sahip, 5, 7 ve 9 kanallı yoğun dalgaboyu bölmeli çoğullama sistemlerinin (DWDM) merkez kanallarında, dört dalga karışımı (FWM) etkisinden kaynaklanan işaret çapraz karışım oranlarının (SXR) değişimi incelenmiştir. Belirtilen tipteki sistemlerde, merkez kanallar, tüm kanallar arasında FWM olayından en ağır şekilde etkilenen kanallardır. Bu nedenle, incelemeden elde edilen sonuçlar DWDM sistem performansı için en kötü hal değerleri olup sistem tasarımı açısından önemlidir. Benzetimler, SSMF fiberler için Uluslararası Haberleşme Birliği Haberleşme Standardizasyon Birimi’nin (ITU-T) G.652 Tavsiyesi’nde belirtilen değerler aralığında bulunan farklı değerlerdeki kromatik dispersiyon, dispersiyon eğimi, doğrusalsızlık katsayısı ve zayıflama katsayısı tasarım parametrelerine sahip üç farklı SSMF ticari ürününü kullanan sistemler için gerçekleştirilmiştir. Benzetimlerde, FWM etkisi altında, kanal giriş güçlerindeki, kanallar arası boşluk değerlerindeki ve fiber uzunluklarındaki değişimler ile SXR’ın nasıl değiştiği gözlemlenmiştir. Sonuçlar, optik fiber ve sistem tasarım parametrelerinin DWDM sistemlerin FWM performansı üzerindeki birleşik etkisini göstermekte olup DWDM sistemlerin hem uzak mesafe hem de erişim ağı uygulamaları için önemli ipuçları vermektedir.