Obvezni pregled tehničke ispravnosti prskalica u skladu sa standardom ISO 16122 - Aleksandar Mešić (Glasnik Zaštite Bilja, 2023)
Uspješna aplikacija pesticida omogućuje učinkovitu zaštitu bilja, ali i sprečava kontaminaciju okoliša i operatera sredstvima za zaštitu bilja. Preduvjeti uspješne aplikacije pesticida su educirani operateri i ispravni strojevi za aplikaciju pesticida (prskalice, orošivači i dr.). Ispravni strojevi za aplikaciju pesticida ispunjavaju uvjete propisane standardom ISO 16122. Korištenje tehnički ispravnih strojeva za aplikaciju pesticida je i zakonska obveza. Strojno pogonjene prskalice i orošivači (bez leđnih prskalica) podliježu obvezi tehničkog pregleda svake tri godine. Za nove strojeve prvi pregled vrijedi pet godina. Pregled prskalica sastoji se od: pripremnih radnji, vizualnog pregleda ispravnosti pojedinih komponenti i mjerenja parametara neophodnih za uspješan rad prskalice