مطالعه تطبیقی هنر - صنعت حصیربافی در استان‌های گیلان و هرمزگان - احد شاه حسینی; یاسمن حاجیان فروشانی (Jilvah-i hunar, 2023)
هنر - صنعت کهن حصیربافی به دلیل دسترسی نامحدود به مواد اولیهِ آن در دو استان ساحلی گیلان و هرمزگان، بسیار مرسوم و متداول‌است؛ از سوی دیگر، شاخصه‌های طبیعی، انسانی و مردم‌شناختی، به‌عنوان بستر شکل‌گیری هنر - صنعت حصیربافی در استان‌های یادشده، زمینه مطالعه تطبیقی را فراهم آورده و انجام آن می‌تواند روشن‌کننده نگرش پایدار به طراحی و تولید این دسته از مصنوعات انسانی باشد. نگاه به این‌گونه از تولیدات به‌مثابه یکی از مولفه‌های بررسی و تفسیر اقلیم، اجتماع و فرهنگ هر جغرافیا، نیاز به افزایش نرخ ماندگاری آن‌ها را ایجاب می‌کند که این امر جز با تدقیق در آن‌ها میسر نمی‌شود؛ ازاین‌رو، هدف اصلی این پژوهش، شناخت و تحلیل هنر - صنعت یادشده در استان‌های هرمزگان و گیلان، با درنظرداشتن جغرافیای طبیعی و انسانی آن‌ها است که سبب شکل‌گیری تنوع در روش ساخت، فرم‌ها و عملکرد مصنوعات شده است؛ بر همین مبنا، پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌ای و میدانی شامل مصاحبه با تولیدکنندگان بومی و بررسی تولیدات آن‌ها بوده و درصدد پاسخ‌گویی به این پرسش است که: صنایع مرتبط با گروه حصیربافی در استان‌های گیلان و هرمزگان و در مولفه‌هایی نظیر تهیه مواد اولیه، ابزار، شیوه تولید، نقوش متداول، انواع تولیدات و ابداعات در تولید، دارای چه کیفیاتی هستند؟ نتایج این مطالعه بر تاثیر مستقیم عوامل اقلیمی و فرهنگ بر تداوم، حذف، تغییرات شکلی و محتوایی، ابداعات و تنوع تولیدات صنایع هر دو ناحیه دلالت دارد.