BÜKME KALIPLARINDA 0.75 MM KALINLIĞINDAKİ ÇELİK SAC MALZEMENİN GERİ ESNEME MİKTARLARININ BELİRLENMESİ - Özgür TEKASLAN; Ulvi ŞEKER; Nedim GERGER (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2007)
Bükme kalıplarının sac metal endüstrisindeki önemi büyüktür. Kalıptan çıkacak olan parçaların istenilen tolerans sınırları içinde olması için, bükme kalıplarında bükülen malzemelerin geri esneme miktarlarının bilinmesi de bir o kadar önem kazanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada bükme kalıpları ve bükmede geri esneme konusu araştırılmıştır. Bükmede geri esneme miktarının tespiti için bir "V" kalıbı tasarlanmış ve bu kalıpta 0,75 mm kalınlıktaki sac malzemelerin farklı açılarda ne kadar geri esneyebilecekleri tespit edilerek geri esneme grafikleri elde edilmiştir. Geri esneme farklı kalıpta, her açıda 10' ar adet parça bükülmek suretiyle, kalıptan çıkan parçaların geri esneme miktarları optik profili metre ile ölçülmüştür. Deney sonuçları bilgisayar ortamında excel programının yardımı ile grafiklere dönüştürülmüş ve değerlendirilmiştir.