ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗМІСТУ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Наталя БЕНЬКОВСЬКА (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2022)
У статті окреслено основні позиції державних стандартів вищої освіти та освітньої програми підготовки фахівців – майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Охарактеризовано особливості підготовки військово-морських фахівців у контексті положень Стратегії Військово-Морських Сил Збройних Сил України 2035. Визначено потребу в оновлені стандартів вищої освіти для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, за якими здійснюється відповідна підготовка в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія”. У дослідженні обґрунтовано, що професійна підготовка майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України суттєво відрізняється від інших професій специфікою своїх завдань, умовами, засобами, труднощами регламентованих дій, психологічним змістом. Доведено, що необхідність вирішувати практичні питання підготовки майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України повинна ґрунтуватись на всебічному теоретичному дослідженні особливостей та змісту майбутньої професійної діяльності, розкритті її структури та виявленні взаємозв’язків її внутрішніх компонентів, з урахуванням усіх факторів, які зумовлюють ці особливості. Цільовий компонент професійної підготовки майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил було визначено шляхом аналізу й узагальнення освітньо-професійних програм, за якими здійснюється підготовка майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія”. У статті доведено, що професійна підготовка майбутніх офіцерів є складним і багатоплановим процесом. Цей процес визначає необхідність набуття певної сукупності знань та умінь як теоретичного, так і прикладного змісту, формування професійно значущих особистісних якостей, мотивації до навчальної діяльності та професійного самовдосконалення, усвідомлення цінності професії офіцера Військово-Морських Сил Збройних Сил України для суспільства.